Frisse lucht op je levenspad - levensvragen

 
 

De volgende onderwerpen zijn cursussen geweest die ik aan een Volksuniversiteit gegeven heb. De daarvoor geschreven syllabi, met schema`s, tabellen, overzichten, oefeningen en lesprogramma zijn verkrijgbaar.

 

Als je even de idee los laat dat tarotkaarten met zigeuners, duivelsoorkussens, achterhaald, uit de mode, voor wappies en dergelijke te maken heeft, en gewoon naar de symboliek achter de plaatjes gaat kijken, dan gaat er een wereld voor je open. De eerste tweeëntwintig plaatjes van de tarot, vertellen een verhaal hoe wij ons van Zot, Nar of Dwaas tot Magiër ontwikkelen. Elk plaatje stelt een onderdeel voor in ons ontwikkelingsproces naar ons eigen  natuur.

Het zal duidelijk zijn dat we een voorspelling via de Tarot met de nodige  nuchterheid moeten hanteren. Door te aanvaarden dat een deel van onze werkelijkheid niet wetenschappelijk te verklaren is, maakt het werken met de Tarot tot een interessante uitdaging. In welk plaatje van die 22, blijft jouw leven steken?

Syllabus Tarot 62 pagina`s


Met grote voorzichtigheid heb ik me aan de I Tjing gewaagd om daar les over te geven. Om de I Tjing te begrijpen is kennis belangrijk van het ongrijpbare, het niet benoembare, het in alles afwezige en in alles aanwezige, het begrip: TAO. 

Taoïsme is een uitgebreide theorie over hoe het universum en ons leven in elkaar zit. Je kunt taoïsme een religie noemen, maar het kent geen God, heeft geen systematische leer, heeft geen geloofsbelijdenis en kent de daaraan voorgeschreven rituelen ook niet. Toch geeft het een antwoord over de werkelijkheid waarin zowel mystiek als wetenschap een plaats heeft en een geheel vormt. Met het Confucianisme en het boeddhisme is taoïsme één van de drie grootste denkrichtingen in China. Het uitgangspunt is de dualiteit of tegenstellingen waarin we leven en 'de weg' (vaak ook Tao genoemd) naar harmonie in die tegenstellingen.  Het boek Tao Te Tjing is met de Bijbel het meest vertaalde en verkochte boek ter wereld.  

Syllabus Taoïsme en I tjing 55 bladzijden.


De aura is een veel gelaagd, eivormig energieveld in en om je fysieke lichaam. Don Juan, de leermeester van Carlos Castaneda, heeft het over ‘de kleine rook’.In de westerse psychologie leerboeken kom je de lichaamszones van Julius Fast tegen. Hij heeft het over de intieme, persoonlijk, sociale en publieke zone om je heen. De aureool om heiligenbeelden, overal kom je verwijzingen van de aura tegen. 

Het aura'model' gaat uit van communicatie over en weer tussen zeven velden. Elk veld heeft somatische, psychische, sociale en spirituele kenmerken. Het heeft een parallel met de piramide van Maslow en met het indiaanse medicijnwiel. Elk veld heeft zijn eigen karakteristieke inbreng in het geheel van die zeven velden. Elk veld heeft bijvoorbeeld ook zijn eigen favoriete zintuigkanaal, dat is dan weer een parallel met NLP. Zijn alle zeven velden, goed op elkaar afgestemd, dan levert elk gebied de juiste toevoeging aan je wezen en dat je ervaart als harmonie.      

Syllabus De psychologie van de aura. 71 bladzijden.'Of je jong of oud bent, iedereen is bezig met een levensverhaal. Deze cursus richt zich op bijzondere aanwezige en wellicht afwezige harmonie daarin. Op die ontdekkingstocht zijn onze dromen, geesten, gidsen, demonen, krachten en machten uit reïncarnaties een machtig hulpmiddel tot herkenning en verandering. Je eigen inbreng en omgang met de onderwerpen is een onderdeel van de cursus. Van de deelnemers wordt discretie en respect naar elkaar verwacht.’ 


Deze regels stonden in de voorjaarsstudiegids 2013 van de volksuniversiteit. Het ging over onze levenslegpuzzel. Je levenslegpuzzel is een plaat met allerlei afbeeldingen van situaties die je hebt meegemaakt met de daaraan verbonden gedachten, emoties en mensen. De gebeurtenissen in je levens legpuzzel vormen geen los zand. Er lopen betekenisvolle rode draden doorheen. In het sprookje van De tovenaar van Oz, loopt Dorothy over een geel pad. De rode draden of het gele pad in ons leven vormen ons leven.

Syllabus Waar kom je vandaan en waar ga je naar toe? 55 bladzijden. 

Interessant in dit geval is het lezen van mijn boek: Een wonderlijke boodschap.